Veelgestelde vragen Bravoflex Eindhoven

Bravoflex, de nieuwe vervoerservice op afroep die je zonder vaste route van halte naar halte brengt, rijdt nu ook in Eindhoven, Veldhoven, Aalst en Waalre. Hieronder vind je de veelgestelde vragen over Bravoflex Eindhoven.

Wat is Bravoflex?

Bravoflex is een vervoerservice die je comfortabel, vlot en duurzaam van halte naar halte brengt, zonder vaste route. Jij bepaalt van welke naar welke halte je reist. Er is dus geen dienstregeling. Bravoflex rijdt kriskras door het gebied met kleine busjes en auto’s. Het kan zijn dat je het voertuig moet delen met andere passagiers. Maar dat doen we alleen als jouw aankomsttijd niet in gevaar komt. Reserveren doe je via de gratis app of via de boekingswebsite.

In welk gebied rijdt Bravoflex?

Bravoflex rijdt in Eindhoven, Veldhoven, Aalst en Waalre.

Waar stap ik op?

Je kunt reizen tussen bushaltes. Je hoeft de naam van de halte niet te weten. Je geeft aan waar je wil in- en uitstappen (bestemming) en de app toont je de dichtstbijzijnde haltes.

Wanneer kan ik Bravoflex bestellen?

Bravoflex is beschikbaar tijdens de volgende uren:

maandag t/m vrijdag: 07.00 uur – 21.30 uur

zaterdag en zondag: 09.00 uur – 21.30 uur

Voor welke telefoons is de app beschikbaar?

Voor iPhone en Android. 

Een rit boeken

Hoe bestel ik een rit?

Je kunt Bravoflex bestellen via de app, boekingswebsite of telefoon.

Via app : download de OV flex app en selecteer vervolgens Eindhoven (Bravoflex).

Boekingswebsite: ga naar ovflex.nl/booking. (let op: de website is alleen beschikbaar in Google Chrome browser)

Je kan ook telefonisch een rit boeken, via nummer 088 600 09 69. (je betaalt voor dit telefoonnummer je gebruikelijke belkosten).

Wat is handiger?

We adviseren je echter gebruik te maken van de app of de boekingswebsite. Het voordeel van de app is dat je altijd precies weet waar de chauffeur is, hoe laat je exact wordt opgehaald en hoe laat je op je eindbestemming arriveert. Je hoeft dus niet onnodig lang te wachten bij een halte. Is het voertuig wat later, dan laat de app jou dit weten. Ook kun je via de app feedback geven over je reis en je hebt automatisch een overzicht van al je ritten.          

Hoe ver van tevoren moet ik bestellen?

Je boekt wanneer jij wilt reizen. Wij berekenen binnen enkele seconden hoe snel jij opgehaald kan worden en hoe laat je uiterlijk op je eindbestemming zult zijn. Dan beslis je zelf of je Bravoflex bestelt of niet. De maximale wachttijd bedraagt 22 minuten. Echter, in de praktijk is de wachttijd meestal korter dan 15 minuten.

Kan ik een dag van tevoren bestellen?

Ja, je kan 2 weken vooruit boeken. Je betaalt vooraf.

Kan ik Bravoflex net als een taxi op straat aanhouden?

Nee. Alleen bestellen is mogelijk.

Kan ik met iemand samen reizen?

Ons systeem werkt per persoon. Het kan daarom zijn dat jullie door verschillende voertuigen worden opgehaald als jullie apart reserveren. Wil je samen reizen, bestel dan voor meerdere personen (maximaal 5) vanaf dezelfde locatie en met hetzelfde account.

Is de OV-begeleiderskaart geldig?

De OV-begeleiderskaart is geldig bij Bravoflex. Je kunt dit echter nog niet bij de reservering aangeven. Als de OV-begeleiderskaart bij het instappen aan de chauffeur getoond wordt, dan wordt hier door de chauffeur rekening mee gehouden.

Na het bestellen van een rit ontvang ik niet direct een update in de app. Mag ik er dan toch vanuit gaan dat ik binnen het beloofde ophaaltijdvak opgehaald wordt?

Wanneer er in de OV flex app te zien is dat uw rit geaccepteerd is, maar er niet direct een update volgt, dan raden we u aan af te wachten en uit te blijven gaan van de aangegeven periode waarbinnen u opgehaald wordt. De aangegeven ophaalperiode blijft onveranderd. Het kan soms voorkomen dat u vlak voor vertrek pas een update krijgt.

Welke regels gelden er voor kinderen?

Kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee. Kinderen vanaf 4 jaar gelden als een extra passagier. Kinderen onder de 1,35 meter moeten volgens de wet op een kinderstoeltje of zitverhoger zitten. In ieder Bravoflex voertuig is één zitverhoger aanwezig. Indien een kinderstoeltje nodig is, moet je die zelf meenemen. Veiligheid staat voorop!

Mag ik een kinderwagen meenemen?

Ja, dat mag. Geef het even aan bij het bestellen, dan zorgen wij voor een voertuig met voldoende ruimte.

Mag ik een rolstoel, rollator of scootmobiel meenemen?

Neem je een hulpmiddel mee dat niet ingeklapt kan worden, dan moet je een ‘rolstoelplaats’ bestellen. Kan je hulpmiddel wel ingeklapt worden, bijvoorbeeld een rollator, dan hoef je dat niet te doen en geldt het als bagage. Bravoflex rijdt met bussen waarin we iemand met een rolstoel kunnen meenemen. Een speedy, handbike en een scootmobiel kunnen niet mee. Een fiets kan ook niet mee, een vouwfiets mag wel mee en geldt als handbagage (mits ingeklapt).

Hoe lang wacht de chauffeur als ik er nog niet ben?

De chauffeur belt je als je niet klaar staat. Na één minuut kan hij besluiten door te rijden. De rit wordt dan geannuleerd. In dit geval betaal jij de ritprijs.

Kan ik met meer dan 8 personen reizen?

Absoluut, maar niet in één voertuig. We nemen maximaal 8 passagiers mee per voertuig. Dus ben je met meer dan 5 personen, bestel dan 2 keer via 2 verschillende accounts. Wanneer je met meer dan 1 persoon reist, kan er maar 1 persoon betalen namens het gezelschap. Dit kan per creditcard of , of via PIN in het voertuig. Betalen met de OV-chipkaart is niet mogelijk bij een boeking voor meerdere personen, omdat deze persoonsgebonden is.

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

Alles wat binnen de 47 cm x 73 cm x 34 cm past mag je meenemen.  Wil je een buggy of rolstoel meenemen? Geef dat dan aan in de app.

Kan ik een huisdier of hulphond meenemen?

Een hulphond mag mee, maar deze moet wel op de grond zitten en niet op de bank of op een stoel. De chauffeur kan eisen dat andere huisdieren verpakt zijn in tas of bench die maximaal 47x73x34cm is.

Prijs en betalen

Wat kost een rit?

Je betaalt op basis van reisafstand. Je betaalt voor korte ritten minder dan voor lange ritten. Bravoflex kent een maximumtarief van € 7,00. 

Stel de afstand die je reist is 5 kilometer. Je reiskosten bedragen € 4,50. Namelijk € 2,40 basistarief en vervolgens € 0,42 per kilometer (€ 0,42 x 5 km).

*Let op: prijzen kunnen afrondingsverschillen hebben.

Alle genoemde tarieven zijn volgens prijspeil 2019.

Reizigers van 65 jaar en ouder ontvangen 34% leeftijdskorting.

Samenreiskorting

Vanaf 1 november 2019 voert Hermes Samenreiskorting in voor Bravoflex. De korting geldt voor de regio's Helmond en Eindhoven. Hiermee wil Hermes Bravoflex aantrekkelijker maken voor groepen en gezinnen. De korting gaat uit van het principe: met hoe meer mensen je reist, hoe meer korting je krijgt. De volgende korting wordt automatisch verrekend:

2de persoon: 34% korting
3de persoon: 50% korting
4de, 5de en 6de persoon of meerdere personen: 67% korting.

Hoe kan ik betalen?

Via de app betaal je automatisch door het invoeren van je gewenste betaalmethode via Digitale Incasso Machtiging of Creditcard. (Let op! Automatische incasso is tijdelijk even buiten gebruik). Handmatig betalen in de bus kan door middel van een OV-chipkaart of pinpas. Let op: Contant betalen is niet mogelijk.

Reizen met een NS Businesscard is alleen mogelijk als er voldoende saldo op de kaart staat.

Bij een boeking voor meerdere personen is betalen met de OV-chipkaart niet mogelijk, omdat de OV-chipkaart persoonsgebonden is. Toch met de OV-chipkaart willen betalen? Boek dan twee aparte ritten. Dit kan overigens wel op hetzelfde account  geboekt worden.

Betaal je meer als de chauffeur omrijdt?

Nee. Het tarief wordt altijd gebaseerd op de geplande individuele rit. Bij Bravoflex is het namelijk mogelijk dat onderweg ook andere reizigers worden opgepikt, waardoor het voertuig omrijdt. Dit leidt echter nooit tot een hoger tarief.

Bij een boeking voor meerdere personen is betalen met de OV-chipkaart niet mogelijk, omdat de OV-chipkaart persoonsgebonden is. Wilt u toch met de OV-chipkaart betalen? Boek dan twee aparte ritten. Dit kan overigens wel op hetzelfde account  geboekt worden.

Kan ik met contant geld betalen?

Nee. Contant geld wordt niet geaccepteerd.

Kan ik leeftijdskorting aanvragen?

Ja, dat kan. Klanten van 65 jaar en ouder komen in aanmerking voor leeftijdskorting. Eenmaal aangevraagd en goedgekeurd, krijgt men voortaan 34% korting op de ritprijs.

Is mijn abonnement of studentenreisproduct geldig?

Het Brabant Altijd Vrij abonnement is geldig op Bravoflex. Let op: Het abonnement werkt niet automatisch. Zie de volgende vraag voor de spelregels rondom Brabant Altijd Vrij.        

Andere abonnementen en kortingen zijn niet geldig. Korting is alleen mogelijk via een specifieke kortingscode.

Kan ik met het Brabant Altijd Vrij abonnement ook gebruiken maken van Bravoflex

Heb je een Brabant Altijd Vrij abonnement en wil je gebruik maken van Bravoflex? Dat kan!

  • Maak een account aan voor Bravoflex , koppel ook een betaalmethode aan je account
  • Log in op je ‘mijnOVchip’account
  • Maak een print screen van het overzicht van je abonnementen en zorg dat ook je OV-chipkaartnummer te zien is
  • Mail dit samen met een kopie van je OV-chipkaart naar info@bravoflex.nl

Wij zorgen er dan voor dat je met je abonnement ook gebruik kunt maken van Bravoflex.

Kunnen we de rekening onderling delen?

Het bedrag wordt afgeschreven bij degene die de boeking geplaatst heeft, of wordt  betaald door één persoon via pinnen in het voertuig. Als je de rekening wil delen zal je dit zelf onderling moeten regelen. Betalen met de OV-chipkaart is niet mogelijk namens meerdere personen.

Hoe werkt het aanvragen van leeftijdskorting? 

Aanvragen kan alleen via de app (vraag eventueel hulp van iemand met een smartphone). Een andere voorwaarde is dat je een persoonlijke OV-chipkaart moet hebben. Deze kun je aanvragen op www.ov-chipkaart.nl

Heb je een persoonlijke OV-chipkaart? Kies in het menu van de app voor “Instellingen” en daarna “Leeftijdskorting”. Vervolgens volg je de stappen die de app aangeeft. Geef je leeftijd op en je OV-chipkaartgegevens. Wanneer je alle stappen correct hebt doorlopen is de aanvraag compleet. Je krijgt binnen 3 dagen bericht wanneer Leeftijdskorting aan jouw account is toegekend. Vanaf dat moment ontvangt je op iedere Bravoflex rit 34% korting, ongeacht de wijze waarop je betaalt (pinnen, OV-chipkaart, credit card).

Ik zie dat de rit niet meteen afgeschreven is. Hoe kan dat?

Het klopt dat de rit meestal niet meteen wordt afgeschreven van je rekening. Afschrijvingen worden opgespaard en ongeveer 1 keer per 2 weken afgeschreven.

​Tijdens de rit

Hoe garanderen jullie de afgesproken tijden?

We houden rekening met de verwachte drukte op straat en nemen in de planning ook een veiligheidsmarge. Toch kan het verkeer soms onvoorspelbaar zijn, wat tot onvoorziene vertraging leidt. Garanties kunnen we daarom niet geven, maar we doen ons uiterste best om je zo snel mogelijk op je bestemming te krijgen.

Hoe ver wordt er omgereden voor het ophalen van een andere reiziger?

Het tijdsvenster waarbinnen je arriveert bij de halte wordt tijdens het boeken aangegeven en ligt vast. Bravoflex koppelt enkel reizigers die binnen het vastgestelde tijdsmarge vallen. We zorgen ervoor dat dit niet oncomfortabel is voor jou en je medereiziger, en dat je op de aangegeven aankomsttijd op je bestemming arriveert.

Hoe bepalen jullie met wie ik een rit deel?

We delen de reizigers in op basis van hun vertrek- en aankomstlocatie. Wanneer dit binnen de tijdmarges bij elkaar past worden ritten gecombineerd.

Hoe wordt de volgorde van in- en uitstappen bepaald?

De planning is gebaseerd op vertrek- en aankomstlocatie en het moment van boeken van alle reizigers. Dit zorgt voor een optimale planning, ook in volgorde van ritten.

Hoe gaan jullie om met annuleringen?

Je kunt een rit annuleren totdat je instapt. De eerste twee minuten na het bestellen is annuleren kosteloos, daarna kost het 70% van de overeengekomen prijs met een maximumbedrag van € 5,00. Als de chauffeur te laat is (dus ná het ophaaltijdvak), kun je annuleren en brengen we geen kosten bij je in rekening.

Ik zou graag dezelfde chauffeur willen als de vorige keer, kan dat?

Omdat wij altijd zoeken naar een optimale planning om zoveel mogelijk reizigers te bedienen, is het niet mogelijk om dezelfde chauffeur te boeken.

Hoe gaan jullie om met ongewenst gedrag van een medereiziger?

Onze chauffeurs maken je reis zo veilig en comfortabel mogelijk. Bij ontoelaatbaar gedrag van een passagier zal de chauffeur hem of haar verzoeken het voertuig te verlaten. Ook wordt er melding gemaakt bij onze verkeersleiding die razendsnel een service en veiligheidsteam, de politie of andere hulpdiensten kan inschakelen. Ook kunnen reizigers uitgesloten worden van onze dienstverlening.

Privacy

Welke gegevens willen jullie van mij hebben en wat doen jullie hiermee?

Gebruik je onze app en onze diensten, dan registreren we voor een goede werking je naam, e-mail, telefoon, postadres, geslacht, geboortedatum, betaalmethode en creditcard. We verwerken je gegevens volgens de eisen van de Wet bescherming persoonsgegevens (AVG). Deze gegevens worden opgeslagen in het klantensysteem van Bravoflex en gebruikt om onze diensten en producten aan je te kunnen leveren binnen de daarvoor geldende voorwaarden.

De complete uitgebreide versie van het privacy statement vind je hier.