Buurtbus

Onze buurtbussen hebben een belangrijke functie: zij zorgen ervoor dat afgelegen dorpen goed bereikbaar blijven met het Openbaar Vervoer. Verder werkt de Buurtbus precies hetzelfde als de bussen in het stad- en streekvervoer. Je kunt je reis plannen via de reguliere reisplanners en de bushaltes zijn hetzelfde. Alleen het formaat van de Buurtbus is een beetje anders; een buurtbus heeft 8 zitplekken. Een kleine, maar wel zeer comfortabele bus.

Let op! Vanwege het coronavirus rijden in Brabant tijdelijk geen buurtbussen. Reizigers kunnen als vangnet gebuik maken van de regiotaxiDe provincie heeft met de vijf regiotaxiregio’s in Brabant afgesproken dat reizigers in die gevallen tegen WMO-tarief kunnen reizen. Dat is ongeveer gelijk aan het OV-tarief. Lees meer over deze regeling en de regiotaxi bij jou in de buurt.

Betalen in de Buurtbus

In alle buurtbussen kan ingecheckt worden met een OV-chipkaart. Een kaartje pinnen bij de chauffeur kan uiteraard ook.

Reizen met een anonieme of persoonlijke OV-chipkaart is het voordeligst. En er zijn extra voordelen wanneer je reist met een persoonlijke OV-chipkaart:

  • Wanneer je tussen de 4 en 18 jaar of 65 jaar en ouder bent, ontvang je automatisch 34% korting op de ritprijs.
  • De kaart kan geblokkeerd worden bij diefstal en verlies (saldo binnen 24 uur beschermd).
  • Online is een reisoverzicht in te zien (voor bijvoorbeeld declaraties).
  • Mogelijkheid voor automatisch opladen.

Een persoonlijke OV-chipkaart kost 7,50 euro en is 5 jaar geldig. De OV-chipkaart is aan te vragen via www.ov-chipkaart.nl.

Reizen met een rolstoel in de buurtbus

In de buurtbussen in Brabant is het mogelijk om te reizen met een rolstoel. Rolstoelgebruikers die willen reizen met de buurtbus in Zuidoost-Brabant kunnen middels een formulier op de website een plekje reserveren in de buurtbus. Mits dit formulier 24 uur van tevoren ingevuld en verzonden is, kan er een plekje gegarandeerd worden. Meer informatie over reizen met de rolstoel in de Buurtbus in Zuidoost-Brabant en informatie over hoe je kunt reserveren, vind je hier.

Tip: reis met korting in de Daluren

Reis je vooral buiten de spits? Koppel dan het abonnement Brabant Dal Korting aan jouw Persoonlijke OV-chipkaart. In de daluren (ma t/m vrij na 09:00 uur en in het weekend) reis je met dit abonnement met 40% korting in Brabant. En nog mooier; de Dal korting stapelt met de leeftijdskorting tot ruim 60%! Meer informatie en online bestellen.

Extra leuk: kinderen reizen gratis mee

Kinderen tot 4 jaar reizen in Nederland in het openbaar vervoer altijd gratis mee. Een reiziger vanaf 12 jaar of ouder die reist met een OV-chipkaart, Dalurendagkaartje, Ritkaartje of Stadskaartje mag twee kinderen in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar gratis meenemen.

Wist je dat…

.. onze buurtbussen worden bestuurd door enthousiaste vrijwilligers die altijd wel een handje willen helpen?