Over het Coronavirus

Artboard 1
Let op!

Stap achterin de bus en aanpassingen busdienstregeling in Brabant

Voor heel Nederland gelden maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De OV-sector wordt door de overheid en het RIVM op de hoogte gehouden van de situatie rondom het coronavirus. De OV-bedrijven trekken hier samen met de branchevereniging OV-NL in op. Als het gaat om maatregelen volgen wij de lijn van de overheid en het RIVM. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt.

Als gevolg hiervan zien de vervoerders zich genoodzaakt, tot nadere berichtgeving, een aantal aanpassingen door te voeren in de dienstregeling. In verband met de richtlijnen van het RIVM hebben zij momenteel minder personeel én minder reizigers. Het maatschappelijk belang van openbaar vervoer is groot. Wij proberen en willen onze reizigers zo lang mogelijk van dienst zijn.

Tenslotte vervoeren we ook dagelijks veel reizigers die werkzaam zijn in vitale sectoren. Juist nu is het extra belangrijk dat deze medewerkers kunnen werken.

We vragen je begrip voor deze situatie.

Let op!

 • Reis alleen met de bus en de trein als dat noodzakelijk is!
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar, bij de haltes, in de bus, op het station en bij het in- en uitstappen.
 • Stap achterin de bus om contact met de buschauffeur te vermijden. 
 • Houd je aan de richtlijnen van het RIVM: 
  - Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  - Schud geen handen
  - Was je handen regelmatig
  - Gebruik papieren zakdoekjes

Aangepaste dienstregelingen

Vanaf donderdag 19 maart rijden de vervoerders Arriva en Hermes volgens een aangepaste dienstregeling. We zorgen dat belangrijke bestemmingen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, bedrijven en werklocaties, zo goed mogelijk bereikbaar blijven.

Maatregelen vanwege de corona-crisis leiden ertoe dat er aanzienlijk minder reizigers gebruik maken van het openbaar vervoer. Door de dienstregeling aan te passen en de frequentie van het aantal bussen te verlagen wordt er niet met ‘lucht’ rondgereden en blijft een basisvoorziening aan ov beschikbaar om Brabant bereikbaar te houden.

Mocht blijken dat er zich op bepaalde plekken onverhoopt problemen voordoen doordat bijvoorbeeld buurtbusverenigingen niet meer rijden, hebben wij de vervoerders gevraagd daar een inspanning te doen om er flexibel op in te spelen.

Check de reisplanner

Onder de vlag van Bravo verzorgen Arriva en Hermes het busvervoer in Brabant. Arriva in West- en Oost-Brabant en Hermes in Zuidoost-Brabant. Informatie over de actuele dienstregeling is te vinden op de websites van de vervoerders. Check voor je reis altijd de reisplanner.

Regiotaxi tijdelijk vangnet voor OV

Daar waar in Brabant geen buslijnen meer rijden, met name door het wegvallen van de buurtbussen, kunnen reizigers gebruik maken van de regiotaxi. De provincie heeft met de vijf regiotaxiregio’s in Brabant afgesproken dat reizigers in die gevallen tegen WMO-tarief kunnen reizen. Dat is ongeveer gelijk aan het OV-tarief. Deze maatregel geldt vooralsnog tot 1 juni.

Kijk hier voor meer informatie en de contactgegevens van het regiovervoer in jouw regio.

Maatregel: bij de bus achterin instappen

Het maatschappelijk belang van openbaar vervoer is groot. Wij proberen en willen onze reizigers zo lang mogelijk van dienst zijn. Tenslotte vervoeren we ook dagelijks veel reizigers die werkzaam zijn in vitale sectoren. Juist nu is het extra belangrijk dat deze medewerkers kunnen werken.

Daarom verzoeken we de reizigers in de bus om via de achterdeur in te stappen én daar in te checken. Hierdoor verminderen we het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs. Door deze maatregel in te voeren proberen we een juiste balans te vinden tussen de gezondheid van onze medewerkers en de dienstverlening aan onze reizigers.

Betaal voor je rit, ook nu!

Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is echter wel de bedoeling dat je een geldig vervoersbewijs op zak hebt. Reis daarom met de OV-chipkaart. Je kunt je OV-chipkaart online opwaarderen. Geen OV-chipkaart? Kies dan voor een e-ticket via website of app van de vervoerders of koop een kaartje bij de OV servicepunten. Kijk op de websites van de vervoerders voor de mogelijkheden.

Lees meer op de website van OV-NL