Groene Haltes

Artboard 1
dagje uit

Start jouw wandeling bij een Groene Halte!

Jouw wandeling in Brabant start in de bus. Groene Haltes zijn bushaltes die liggen dichtbij de mooiste natuurgebieden in Brabant. Als je uitstapt, zie je hoe je naar het nabijgelegen wandelnetwerk kunt lopen. Volg de pijlen en laat jouw wandeling beginnen. (fotocredits: Visit Brabant, Kalmthoutse heide) 

Groene Haltes zijn te herkennen aan het groene label op de halteborden. Ook heeft elke Groene Halte een informatiepaneel die het wandelnetwerk en de knooppunten waarop men kan wandelen laat zien.  

Wandelen op knooppunten
Je kunt wandelroutes online uitstippelen op de website van Visit Brabant of download de vooraf uitgestippelde routes hieronder. Op de plattegrond zie je een aantal nummers, dit zijn de zogenaamde knooppunten. Dit zijn nummers voor de richting waarin je kunt lopen. Onthoud het nummer van de startplaats waar jouw tocht begint, zodat je op het beginpunt ook weer kunt eindigen. Volg de groen met gele bewegwijzering in de richting van de pijl van knooppunt naar knooppunt.

Eindhoven: Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide is een uitgestrekt heidelandschap met prachtige vergezichten, zeker in combinatie met wolkenvelden en zonlicht. Het natuurgebied is gelegen in de gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo. De zandpaden zijn wel zo gesitueerd dat dieren en planten ongestoord bestaan kunnen leiden. Door de kwetsbaarheid van het gebied zijn alleen rustige vormen van recreatie toegestaan. 

Must-see spot: Tijdens je bezoek kan je de schaapsherder met zijn kudden tegen komen. Mooi om te zien hoe de schaapsherder en zijn onafscheidelijke herdershond samen de kudde hoeden. Soms waan je je terug in de tijd!

Download de uitgestippelde route (10,6 km)

Met de bus naar Strabrechtse Heide

  • Vanaf busstation Eindhoven Station pak je gemakkelijk lijn 320 naar halte Heesterdijk in Someren. Klik hier voor de dienstregeling van lijn 320. 
  • Vanaf busstation Eindhoven Station pak je gemakkelijk lijn 324 naar halte WC Coevering in Geldrop. Klik hier voor de dienstregeling voor lijn 324.

Helmond: De Stippelberg

De Stippelberg is een groot natuurgebied gelegen in het oosten van Brabant, bij het dorpje De Rips. Wandel in het oostelijke deel van de Stippelberg over de mooie lanen die horen bij het landhuis of bewonder de rododendrons die het landgoed opfleuren. 
De Stippelberg staat bekend om zijn vele heuveltjes midden in het bos. Al die ‘’stippels’’ zijn stuifduinen ontstaan door zandverstuivingen. Stippelberg dankt zijn naam aan deze heuveltjes. Maak een wandeling in dit bos over de stippels in het landschap. Een bezoek is zeker de moeite waard! 

Must-see spot: Een plek die je niet mag missen is d’n Blikken Emmer. Deze plek vind je bovenop de hoogste stippel. Op deze plek zie je een emmer bovenin een paal hangen. Vroeger toen de bosarbeiders mochten schaften, werd er op deze emmer geslagen. Ook diende het als brandalarm. 

Download de uitgestippelde route (12,6 km)

Met de bus naar De Stippelberg

Vanaf busstation Helmond pak je gemakkelijk lijn 23 naar halte Boswachterij in De Rips. Klik hier voor de dienstregeling van lijn 23.

Bergen op Zoom: Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide is een natuurgebied in de Belgische provincie Antwerpen, nabij het dorp Kalmthout en de Nederlandse grens. Het gebied bestaat voornamelijk uit heide met vennen, zandverstuivingen en dennenbos. 

Must-see spot: Cafe Puts Meuleke ligt in de buurt van halte Kromme Weg in Putte. Vanuit daar de wandeling beginnen of eindigen betekent een drankje en een hapje op een groot overdekt terras met een kleine dierentuin. Zo is het natuurgebied een plek waar jong en oud zich kunnen vermaken.

Download de uitgestippelde route (10 km)

Met de bus naar Kalmthoutse Heide

Vanaf busstation Bergen op Zoom pak je gemakkelijk lijn 105 naar halte Kromme Weg in Putte. Vanuit daar loop je recht het natuurgebied in.

Bergen op Zoom: Brabantse Wal

Stuifduinen, spookachtige bossen, water, polders en heide. Natuurgebied de Brabantse Wal is een groot natuurgebied bij Bergen op Zoom, Ossendrecht en Hoogerheide. 

Must-see spot: De Abdijbossen zijn onderdeel van natuurgebied Brabantse Wal. Naast wandelen door het mooie gebied, kun je er ook vogels spotten en naderhand een hapje eten of overnachten bij de Volksabdij zelf.

Download de uitgestippelde route (5,5 km)

Met de bus naar Brabantse Wal

Vanaf station Bergen op Zoom pak je gemakkelijk buslijn 104 of 105 naar halte Postbaan in Ossendrecht. Vanaf daar is het een paar minuten lopen naar het natuurgebied.

s'-Hertogenbosch: Bossche Broek

Het Bossche Broek is een laaggelegen grasland aan de zuidkant van de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Dit oude moerasgebied ligt in het dal van de rivier de Dommel. 

Must-see spot: In het Bossche Broek vind je oude zandpaden, waarop je even de drukte van de stad kunt ontlopen. Daarnaast loopt er een prachtig wandelpad over de dijk langs de Dommel. Je hebt daar uitzicht op de met korstmossen begroeide stadswallen en het statige Bastion Oranje.

Download de uitgestippelde route (5,7 km) 

Met de bus naar Bossche Broek

Vanaf het treinstation van Den Bosch pak je gemakkelijk de bus naar halte Hertog Hendriksingel vanwaar het een paar minuten lopen is naar natuurgebied het Bossche Broek.

Oss: Maashorst

De Maashorst is een 2400 hectare groot natuurgebied en kent verschillende landschapstypen; van naaldbos en heide tot modern landbouwgebied en ouderwets boerenland.

Must-see spot: Nabij het dorp Schaijk ligt het avonturenpas Docus de Das. Het pad brengt je langs verschillende speeltoestellen en een waterplas. Naderhand kun je een kopje koffie drinken of een broodje eten bij de horecagelegenheid ‘De Boshut’.

Download de uitgestippelde route (7,3 km)

Met de bus naar Maashorst

Vanaf treinstation Oss pakt u lijn 157 die u naar halte Udenseweg in Nistelrode brengt. Vanaf daar is het een paar minuten lopen naar het natuurgebied.

Goirle: Regte Heide

De Regte Heide is een heidegebied van 250 hectare in de gemeente Goirle. Daarnaast kent het gebied een overgang van heide naar beekdal wat prachtige hoogteverschillen en afwisselende natuur oplevert.

Must-see spot: Op de Regte heide is een zevental goed zichtbare grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.) te vinden.

Download de uitgestippelde route (8,7 km)

Pak de bus naar Regte Heide

Vanaf station Tilburg pak je gemakkelijk stadslijn 2 naar halte Spoorbaan in Goirle. Vanaf daar is het een paar minuten lopen naar het natuurgebied.

Loon op Zand: Loonse en Drunense duinen

Nationaal park de Loonse en Drunense duinen is een 3500 hectare groot duinengebied dat ook wel de ‘Brabantse Sahara’ wordt genoemd om haar uitgestrekte droge zandverstuivingen. Daarnaast kent het gebied ook naaldbos en een beekdalzone. 

Must-see spot: Op een deel van het natuurgebied komt het zandgebied en het vochtige gras prachtig samen: De Brand. Doordat deze twee gebieden zo van elkaar verschillen groeien er in de Loonse en Drunense Duinen ontelbaar veel verschillende soorten planten.

Download de uitgestippelde route (8,2 km)

Pak de bus naar Loonse en Drunense duinen

Vanaf station Tilburg en station Den Bosch vertrekken meerdere buslijnen naar halte Busstation in Loon op Zand. Vanaf daar is het een paar minuten lopen naar het natuurgebied.

Maak je eigen route met de routeplanner hieronder: