Groot, groter, grootst: Magdalena Abakanowicz, een monumentale ervaring

Magdalena Abakanowicz is één van de grootste kunstenaars van de vorige eeuw. Ze verwierf wereldwijd faam met haar sculpturen, sneed onderwerpen aan die tot op de dag van vandaag actueel zijn en liet een indrukwekkend oeuvre na dat nog altijd veel kunstenaars inspireert.
Gezamenlijke tentoonstelling in het TextielMuseum in Tilburg, het Noordbrabants Museum en het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch
Deze Poolse kunstenaar, een pionier in de installatiekunst, heeft de kunstwereld voorgoed veranderd. Ze wordt de grondlegger van de installatiekunst genoemd, die het werken met textiel tot kunstvorm verhief. Hoewel haar naam nog niet bij iedereen bekend is, krijg je dit voorjaar in Brabant dè kans om daar verandering in te brengen. Haar baanbrekende werk, dat de grenzen van traditionele kunstvormen verlegde, is in een gezamenlijke tentoonstelling te zien in het TextielMuseum in Tilburg, het Noordbrabants Museum en het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Er zijn rondleidingen, een film en een internationaal symposium.
Kijk voor meer informatie en kaarten op www.grootsinbrabant.nl
Ga met het OV naar de musea en/of de verschillende activiteiten
Het NoordBrabants Museum en het TextielMuseum zijn goed bereikbaar met het OV.
- Bereikbaarheid Noordbrabants museum
Het Noordbrabants Museum ligt op loopafstand van het centraal station in Den Bosch en is dus goed bereikbaar met trein en bus. - Bereikbaarheid TextielMuseum
Het TextielMuseum is ook goed te bereiken met trein en bus. Loop in circa 20 minuten van station Tilburg naar het museum of pak buslijn 5 naar de bushalte Kwaadeindstraat. Vanaf deze bushalte is het slechts 5 minuten lopen naar het museum.
Ze maakte haar grootste werk ter wereld in Brabant
In Nederland kun je het monumentale karakter van het oeuvre van Abakanowicz het beste ervaren in het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Hier is haar grootste werk ter wereld te vinden: Bois le Duc (1970-1971). Het is een driedimensionale installatie van 19 geweven banen van ruim 7 meter hoogte en 22 meter breed. Het werk is site-specifiek (op locatie) in opdracht gemaakt voor de Bois le Duc-zaal. Architect Maaskant was getroffen door het werk van Abakanowicz dat hij op de Biënnales in Lausanne had leren kennen. De zaal is een niet-publieke ruimte, maar tijdens de gezamenlijke tentoonstelling is een bijzondere programmering ontwikkeld waarbij het werk wordt toegelicht en breder toegankelijk wordt gemaakt.