Regiotaxi tijdelijk vangnet voor OV

Daar waar in Brabant geen buurtbussen meer rijden vanwege het coronavirus, kunnen reizigers gebruik maken van de regiotaxi. De provincie heeft met de vijf regiotaxiregio’s in Brabant afgesproken dat reizigers in die gevallen tegen WMO-tarief kunnen reizen. Dat is een lager tarief dan het reguliere regiotaxitarief en vergelijkbaar met het OV-tarief.

Let op! Het dragen van een niet medisch mondkapje verplicht in de regiotaxi. Kijk op de website van het regiovervoer in jouw regio voor reserveringen en aanvullende informatie:

De buurtbus is in Brabant al jarenlang een begrip. De buurtbus vervult een zeer belangrijke sociale functie en zorgt ervoor dat dorpen en buurtschappen in Brabant goed bereikbaar blijven met het openbaar vervoer. In totaal vervoert de buurtbus jaarlijks 900.000 reizigers. 

Men gebruikt de buurtbus bijvoorbeeld voor een doktersbezoek, een ritje naar het gemeentehuis, een boodschap of om vrienden en familie te bezoeken. Voor velen van hen is dit het enige betaalbare vervoersmiddel dat ze tot hun beschikking hebben. Deze groep kan dan ook echt niet zonder hun geliefde buurtbus. Meer dan 1.600 vrijwilligers zetten zich hier dagelijks voor in. Mede dankzij deze groep vrijwilligers rijden er in Brabant bijna 90 buurtbussen om reizigers van a naar b te brengen.  

Vanwege het coronavirus rijden de buurtbussen tijdelijk niet meer. De chauffeurs behoren vaak tot de kwetsbare groep vanwege hun leeftijd. Een groot probleem voor veel mensen die hiervan afhankelijk zijn. Om te voorkomen dat delen van Brabant met het openbaar vervoer onbereikbaar worden, heeft de provincie Noord-Brabant met enkele partners snel en effectief gehandeld en een oplossing gevonden. Daar waar geen buurtbussen meer rijden, kunnen mensen sinds maart gebruik maken van de regiotaxi. Zij nemen in tijden van corona het stokje over. De regiotaxi’s hanteren voor deze groep tijdelijk een lager tarief, vergelijkbaar met het ov-tarief. Zo blijven het ziekenhuis, de supermarkt en andere bestemmingen nog steeds goed bereikbaar voor iedereen. Een essentiële en succesvolle oplossing in een bijzondere periode. Deze maatregel blijft van kracht tot de buurtbussen weer kunnen rijden. Dat is de kracht van Brabant. 

Meer informatie over regiotaxi's lees je op www.bravo.info/regiovervoer.

Meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor het Brabantse OV lees je hier.