Reizigers positief over pilot Bravoflex Moerdijk

Ruim een jaar geleden ging het nieuwe vervoerssysteem Bravoflex Moerdijk van start en met succes blijkt uit de tussentijdse evaluatie van deze pilot van twee jaar. Sinds de introductie tot en met september 2019 waren er gemiddeld 113 ritten per maand. Dit komt neer op 1.131 ritten en 1.402 reizigers voor de totale periode. Met dit flexibele vervoerssysteem op afroep kunnen reizigers in de avonduren en weekenden kriskras door Moerdijk reizen, zonder vaste route of dienstregeling. Welke haltes en/of OV-knooppunt dat bepaalt de reiziger van de rit zelf.

Bravoflex als alternatief voor andere vervoersmiddelen

Reizigers zijn met een rapportcijfer van 8,4 positief zijn over de pilot Bravoflex Moerdijk. De reizigers gaven bij de evaluatie aan het zeer prettig te vinden niet meer afhankelijk te zijn van de reguliere buslijn naar Moerdijk. De eerste resultaten laten dan ook zien dat reizigers op een ander tijdstip zijn gaan reizen. Met name op zondagen wordt Bravoflex veel gebruikt en de meeste reizen vinden plaats van station Zevenbergen naar Zevenbergse Poort in Klundert, van station Zevenbergen naar halte Langeweg of naar halte Nieuwe Molen in Fijnaart. Daarnaast laat de evaluatie zien dat Bravoflex ook als alternatief voor andere vervoersmiddelen, zoals fiets of auto (zelf rijden of passagier) wordt gebruikt.

OV flex app

De tussenevaluatie toont aan dat vrijwel iedereen de rit reserveerde via de OV flex app. De gebruiksvriendelijkheid van de OV flex app krijgt gemiddeld een 6,2 en de reisinformatie via dezelfde app een 6,6. Hoogstwaarschijnlijk heeft de lagere beoordeling te maken met wat opstartproblemen rondom de applicatie. Deze technische problemen waren bekend en de app werkt inmiddels al geruime tijd volledig. Wat nog op de rol staat is het optimaliseren van de vormgeving / design van de applicatie (kleurgebruik, iconen en dergelijke).

Bravoflex Moerdijk

Bravoflex is een flexibele vervoersservice op afroep voor inwoners van gemeente Moerdijk en bezoekers van deze gemeente. Reizigers kunnen binnen het vervoersgebied van halte naar halte reizen, zonder vaste route of dienstregeling. Bravoflex rijdt met kleine busjes of taxi’s van maandag tot en met vrijdag in de avonduren van 19.00 tot 00.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 09.00 tot 00.00 uur. Bravoflex is te bestellen via de gratis OV flex app of door te bellen naar telefoonnummer 088 0761 977. Dit kan minimaal 1 uur van tevoren en maximaal twee weken. De rit kan via de app betaald worden of bij de chauffeur met de pinpas. Een rit met Bravoflex kent een vast tarief van €3,50. De OV-chipkaart, het studentenreisproduct, bestaande OV-abonnementen en -kaartsoorten zijn niet geldig.

Vervoergebied Bravoflex

Bravoflex rijdt binnen de gemeente Moerdijk (Willemstad, Helwijk, Heijningen, Fijnaart, Standdaarbuiten, Noordhoek, Klundert, Moerdijk, Zevenbergen, Langeweg, en Zevenbergschen Hoek) en de vier aangewezen OV-knooppunten gelegen buiten de gemeente Moerdijk: station Oudenbosch, busstation Oud Gastel, bushalte A29 Numansdorp en Dinteloord halte Zuideinde. Het vervoer vindt plaats tussen bushaltes onderling en tussen bushaltes, treinstations en OV-knooppunten binnen het afgebakende gebied.

Bravoflex Moerdijk is ook een pilotproject voor de toekomst van het openbaar vervoer in Noord Brabant. In de provinciale Visie op Gedeelde Mobiliteit is voor flexibele vervoerssystemen als Bravoflex een belangrijke rol weggelegd. De resultaten van de proef worden ook voor de nieuwe aanbesteding voor OV in West-Brabant gebruikt. Hierbij denkt de provincie verder dan alleen OV-bussen. Er wordt gekeken naar een mix van bussen en andere vervoersvormen die op sommige plekken beter passen, zoals de (deel-)fiets, scholierenlijn en flexibele vormen van vervoer (Bravoflex), zodat het aanbod beter aansluit op de vraag. Overigens wordt in februari in heel West-Brabant een enquête uitgezet om de behoeften en wensen voor gedeelde mobiliteit van de OV-reizigers in beeld te krijgen.

Meer informatie of boeken?

Op www.bravoflex.info/moerdijk kunnen reizigers meer informatie vinden over de flexibele vervoersservice en de wijze van reserveren en betalen.

We horen graag je mening

Reis je wel eens met Bravoflex Moerdijk? Dan horen wij graag je mening, wensen en ideeën om Bravoflex te verbeteren! We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan een groepsgesprek op woensdag 26 februari van 19.00 tot 21.00 uur in het gemeentehuis van Moerdijk (Pastoor van Kessellaan 15, 4761 BJ Zevenbergen). De avond is geheel verzorgd en je wordt ontvangen met een kop koffie/thee en een versnapering. Als dank voor de deelname ontvang je na afloop van de avond een VVV-cadeaucheque ter waarde van €30,-.

Meld je eenvoudig aan

Aanmelding kan via www.moventem.nl/bravoflex of telefonisch via 0575 – 760 227. Onderzoekbureau Moventem informeert je via de mail of telefonisch verder over het programma.

Bij grote interesse wordt een selectie van deelnemers gemaakt, waarbij gelet wordt op een optimale spreiding van leeftijd. Bij te weinig aanmeldingen wordt het groepsgesprek omgezet in individuele telefonische interviews. Moventem neemt dan contact met je op om een telefonisch gesprek in te plannen. Dit gesprek duurt ongeveer 30 minuten. Indien je deelneemt aan een telefonisch interview, dan ontvang je na afloop als dank voor je deelname een VVV-cadeaucheque ter waarde van €10,-.

Als je nog vragen of opmerkingen heeft, dan kun je contact opnemen met Sander van Beek van Moventem (via sander@moventem.nl en/of telefonisch via 0575-760227).