Vanaf 9 december grote wijzigingen busvervoer rondom Rijen en Waalwijk

Vanaf zondag 9 december wijzigt het busvervoer rondom Rijen en Waalwijk ingrijpend. Het busvervoer gaat beter aansluiten op de treinen vanaf Station Gilze-Rijen richting Breda, Tilburg en ’s-Hertogenbosch.

Er gaan o.a. nieuwe buslijnen rijden of buslijnen wijzigen:

  • Lijn 130 rijdt van Gilze, via Rijen, naar Breda
  • Lijn 131 rijdt van Rijen, via Gilze, naar Tilburg
  • Nieuwe lijn 134 van Waalwijk naar Raamsdonkveer
  • Lijn 229  rijdt van ’s Gravenmoer naar  Almkerk
  • Nieuwe Buurtbuslijn 230 van Rijen, via Oosterhout, naar ‘s Gravenmoer
  • Nieuwe Buurtbuslijn 231 van Waalwijk, via ‘s Gravenmoer, naar Rijen
  • Lijn 630 rijdt in de ochtendspits tussen Gilze en Tilburg
  • Nieuwe spitslijn 631 van Dongen naar Rijen

Wat gaat er precies veranderen?

Lijn 130 van Gilze naar Breda en lijn 131 van Rijen naar Tilburg

De huidige doorgaande lijn 131 Tilburg – Gilze – Rijen –Dorst – Breda wordt gesplitst in buslijn 130 Gilze AZC –Gilze – Rijen – Dorst – Breda en buslijn 131 Rijen – Gilze– Tilburg.

De lijnen gaan een uurdienst rijden op maandag t/m vrijdag. Tussen Gilze en Rijen bieden de lijnen samen een halfuurdienst. In Rijen sluit de bus goed aan op de trein, zowel richting Breda als richting Tilburg/’s-Hertogenbosch. Ook de aansluiting vanaf de trein op de bussen richting Gilze is goed. Inwoners van Gilze krijgen hiermee ieder half uur een bus-treinverbinding richting Breda en richting Tilburg. Daarnaast blijft er ook een directe busverbinding naar Breda en Tilburg, maar deze is meestal langzamer en ook minder frequent (uurdienst en in de ochtend een halfuurdienst).

Op zaterdag en zondag rijdt lijn 130 een uurdienst op het traject Gilze AZC – Gilze – Rijen Station – Rijen, Gemeentehuis. Lijn 131 rijdt niet in het weekend.

Nieuwe lijn 134 Waalwijk – ETZ Waalwijk – Sprang Capelle – Waspik – Raamsdonk - Raamsdonksveer.

Lijn 134 vervangt de lijnen 234 en 634, en deels ook lijn 206. Lijn 134 rijdt dezelfde route als de huidige lijn 634. Alleen in Waalwijk is de route anders en wordt via ETZ Waalwijk gereden. Deze buslijn rijdt van maandag t/m vrijdag in de spitsen ieder half uur, tussen de spitsuren en vroege avond ieder uur.

Lijn 229 ‘s Gravenmoer – Waspik Zuid – Waspik – Raamsdonksveer – Hank – Dussen – Almkerk.

Lijn 229 wordt vanaf Raamsdonksveer via Raamsdonk, Waspik en Waspik Zuid doorgetrokken naar ’s Gravenmoer. Lijn 229 neemt daar de bediening van lijn 234 en 206 over. In ’s Gravenmoer is een goede aansluiting op lijn 230 naar Oosterhout, lijn 231 naar Dongen en Rijen en lijn 231 naar Kaatsheuvel. Vanuit ’s Gravenmoer sluit lijn 229 in Waspik aan op lijn 134 naar/van Waalwijk.

Nieuwe buurtbuslijn 230 Rijen – Molenschot – Dorst – Oosterhout – Oosteind – ‘s Gravenmoer.

Deze nieuwe buslijn vervangt de bestaande buurtbuslijn 297 en deels ook lijn 206. Van Rijen naar Oosterhout rijdt lijn 230 de route van de huidige lijn 297. De nieuwe buurtbus gaat een uurdienst rijden van maandag t/m zaterdag. In Rijen zijn er goede aansluitingen op de treinen van/naar Tilburg en Breda. In ’s Gravenmoer sluit lijn 230 goed aan op lijn 229 naar Waspik/Raamsdonksveer en lijn 231 naar Kaatsheuvel/Waalwijk en Dongen/Rijen.

In Rijen wordt niet meer via de halte Tropical gereden. In Oosterhout wordt via de Beneluxlaan - Vondellaan gereden. Vanaf Oosterhout rijdt lijn 230 door naar ‘s Gravenmoer.

Nieuwe buurtbus lijn 231 Waalwijk – Kaatsheuvel – Dongen-Vaart –‘s Gravenmoer – Dongen – Rijen

Deze nieuwe buurtbuslijn vervangt de bestaande buurtbuslijn 298 en deels ook lijn 205. Lijn 231 rijdt van Rijen naar ‘s Gravenmoer de huidige route van lijn 298. Daarna rijdt lijn 231 via Dongen Vaart en Kaatsheuvel naar Waalwijk. Lijn 231 rijdt een uurdienst van maandag t/m vrijdag. In Rijen zijn er goede aansluitingen op de treinen van/naar Tilburg en Breda. In ‘s Gravenmoer sluit lijn 231 goed aan op lijn 229 naar Waspik/Raamsdonksveer en lijn 230 naar Oosterhout.

Lijn 630 Gilze – Tilburg

Lijn 131 wordt tussen Gilze en Tilburg in de ochtend aangevuld met twee ritten van lijn 630.
Deze lijn start bij Gilze AZC en rijdt dan via Gilze dorp (halten Kapittelstraat, Lange Wagenstraat en Aalstraat), via de huidige route van lijn 131 (Bredaseweg – Universiteit – Cobbenhagenlaan – Hart van Brabantlaan) naar Tilburg, Centraal Station. In de ochtend bieden lijnen 131 en 630 samen een halfuurdienst van Gilze naar Tilburg.

Nieuwe spitslijn 631 Dongen – Rijen

De nieuwe spitslijn 631 geeft een snelle, directe verbinding tussen Dongen en Rijen Station. Daar zijn in de ochtend ieder half uur goede aansluitingen op de treinen richting Breda en richting Tilburg/’s-Hertogenbosch. In de middag zijn er ieder half uur goede aansluitingen vanaf de trein op lijn 631 naar Dongen. Lijn 631 rijdt in de brede spitsen een halfuurdienst.

In Dongen worden de halten De Volckaert en Middellaan bediend, in Rijen alleen de halte Station.

Plan je reis via onze reisplanner