Vijf miljardste contactloze betaling

Contactloos betalen in het OV is in een korte periode een erg populaire manier van afrekenen geworden. Ruim de helft van alle bus- en tramreizigers die voor hun vervoersbewijs met de pin betaalt, rekent af via een contactloze betaling. In de bus en in de tram is het aantal contactloze betalingen in 2018 verdriedubbeld in vergelijking met een jaar eerder.

Het OV is dan ook de branche waarin contactloze betalingen het snelste zijn gestegen. Van alle pinbetalingen in het openbaar vervoer is nu 59 procent contactloos. De vijf miljardste contactloze betaling werd deze week op de foto gezet in bus 140 tussen Tilburg en Den Bosch.

Chauffeurs

De Arriva-chauffeur in die bus, was erg positief over deze betaalmogelijkheid én het ontbreken van contant geld. Alle vervoerders besloten in 2016 cash te gaan weigeren, nadat enkele bussen werden overvallen. “Zeker in de bus is contactloos betalen een enorme uitkomst,” zegt chauffeur Lisa Werner.
“Het gaat veel sneller en het is veiliger. Er valt niets meer bij mij te halen door overvallers. Voor die kleine bedragen is contactloos betalen reuze makkelijk, meestal zonder pincode.” Om deze manier van betalen mogelijk te maken, moesten de bussen worden uitgerust met pinautomaten en Arriva voerde al in 2016 cashloos betalen in. 

Brabant

Sinds 1 november 2017 kunnen reizigers in alle reguliere Brabantse bussen een OV-vervoersbewijs met pin, contactloos of creditcard betalen en sinds 1 december 2017 is het niet meer mogelijk om met contant geld een kaartje in de bus te kopen. Met het verdwijnen van al het contant geld op de bussen, hopen de provincie en de vervoerders Arriva en Hermes de sociale veiligheid in het openbaar vervoer verder te verbeteren terwijl het tegelijk ook het reisgemak van de reizigers verhoogt. De provincie Noord-Brabant is de eerste provincie waar deze stap wordt genomen.