Wat verandert er per 1 juni in het openbaar vervoer? Zes vragen en antwoorden.

Hoe is de situatie nu in het Brabantse ov?

Vanwege de corona-uitbraak moet iedereen zoveel mogelijk thuiswerken. Het openbaar vervoer is bedoeld voor mensen met een essentieel beroep. Omdat onder meer het aantal passagiers drastisch is gedaald rijden de bussen van Arriva (West-Brabant en Oost-Brabant) en Hermes (Zuidoost-Brabant) volgens een aangepaste dienstregeling. Dat betekent dat er minder vaak bussen rijden, maar er is op gelet dat alle belangrijke locaties zoals ziekenhuizen, bedrijven en supermarkten goed bereikbaar blijven.

Een kaartje of abonnement moet je van tevoren kopen, het is niet mogelijk om dit bij de chauffeur te doen. Instappen kan alleen via de deuren achter in de bus om zo de risico’s te verkleinen. Een mondkapje wordt vanaf 1 juni verplicht. Buurtbusverenigingen rijden niet meer. In plaats daarvan kan tegen ov-tarief gebruik worden gemaakt van de regiotaxi.

Wat verandert er per 1 juni wat betreft de dienstregeling?

De dienstregeling wordt verder uitgebreid. Het is de bedoeling dat per 1 juni het openbaar vervoer weer rijdt volgens een normale dienstregeling, waarbij rekening wordt gehouden met de actualiteit.

De oproep om zo veel mogelijk thuis te werken blijft van kracht. Reis dus alleen als het noodzakelijk is. Voor korte afstanden geldt: doe dat lopend of pak de fiets. Als je toch het ov gebruikt, reis zo veel mogelijk buiten de spits en mijd de drukte. Het ov blijft van vitaal belang om mensen met een essentieel beroep op hun werkplek te krijgen. Nu de samenleving weer langzaam wordt opgestart wordt met onderwijsinstellingen, werkgevers en andere organisaties gesproken over het aanpassen van begin- en eindtijden, zodat niet iedereen die van het ov gebruikmaakt op dezelfde tijd begint en reizigers over de dag verspreid worden.

Een geldig vervoersbewijs moet nog steeds van tevoren worden gekocht en ook het achter instappen blijft voorlopig gelden.

Hoeveel mensen kunnen straks gebruikmaken van het ov?

De verwachting is dat na deze aanpassing 30 tot 40 procent van de capaciteit van de bussen benut kan worden. Ook een bus die nog niet voor de helft bezet is, zit dus op een gegeven moment ‘vol’.

Het streven is om ook in het openbaar vervoer 1,5 meter afstand te houden van elkaar, maar dit zal in de bus niet altijd mogelijk zijn. Daarom is het voor reizigers en personeel vanaf 1 juni verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. De verplichting om een mondkapje te dragen geldt vanaf 13 jaar.

Een mondkapje is vanaf 1 juni dus verplicht. Hoe kom ik aan zo’n mondkapje?

Het is de eigen verantwoordelijkheid van reizigers om een mondkapje te regelen voor het gebruikmaken van het ov. Dat kan door er een te kopen of er zelf een te maken. Reizigers kunnen geen mondkapje kopen bij de buschauffeur. Shawls, verknipte sokken of andere creatieve mondbedekkingen die moeten doorgaan voor mondkapjes zijn niet toegestaan. Wie geen mondkapje draagt in het ov wordt daarop aangesproken en kan een boete van 95 euro krijgen. Overigens draagt de buschauffeur geen mondkapje, omdat deze niet in aanraking komt met reizigers. Reizigers stappen nog steeds achterin de bus in.

Hoe gaat dat straks bij de haltes?

Net als in de rest van de samenleving geldt bij de haltes 1,5 meter afstand houden. Op de meeste haltes en busstations zijn gemeenten verantwoordelijk voor de maatregelen om deze afstand te realiseren. Voordat reizigers de bus instappen moeten ze hun mondkapje hebben omgedaan.

En de buurtbussen. Gaan die weer rijden vanaf 1 juni?

Nee, de buurtbusverenigingen gaan nog niet rijden. Veel van de vrijwillige buurtbuschauffeurs behoren wat corona betreft tot een door het RIVM vastgestelde risicogroep. De regiotaxi blijft voorlopig het alternatief voor de buurtbus. Lees hier meer over de regiotaxi als vangnet voor het ov.

 

Reizen in het openbaar vervoer? Let op de volgende regels.

 • Reis alleen met het openbaar vervoer als dat noodzakelijk is!
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.
 • Vermijd de spits en geef elkaar de ruimte.
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar, bij de haltes, op het station en bij het in- en uitstappen.
 • Vanaf 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje in het ov verplicht.
 • Stap achterin de bus om contact met de buschauffeur te vermijden.
 • Houd je aan de richtlijnen van het RIVM:
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Schud geen handen
  • Was je handen regelmatig
  • Gebruik papieren zakdoekjes
 • En als laatste maar niet minder belangrijk: heb respect voor de beslissingen van het ov-personeel. De 1,5-metersamenleving en de corona-uitbraak vergt inspanning en begrip van ons allen.

Check de reisplanner

Onder de vlag van Bravo verzorgen Arriva en Hermes het busvervoer in Brabant. Informatie over de actuele dienstregeling is te vinden op de websites van de vervoerders. Check voor je reis altijd de reisplanner.