Bussen spotten met Jasper Jansen

Zijn eerste woordjes waren ‘pappa’ en ‘mamma’. Maar het zou Jasper Jansen (34) uit Rosmalen niet verbazen als al hij vrij snel daarna ‘bus, bus, bus!’ riep. Zolang hij zich kan heugen is Jasper fervent bus-fan. Met de stadsbussen van Bravo als favoriet.

Waarom ben je zo verzot op bussen?
“Mijn vader is buschauffeur bij Arriva. Op vrije dagen rijd ik met hem mee en maak foto’s. Als klein menneke keek ik al met grote ogen naar alle bussen die langsreden. Het zijn zulke grote gevaartes! In Den Bosch moet lijn 80 een hele smalle bocht maken om de stad uit te rijden. Als chauffeur heb je de verantwoordelijkheid om de passagiers veilig van A naar B te brengen. Dat heeft me altijd al gefascineerd. Het klinkt gek, maar als ik chagrijnig ben of me verveel pak ik het liefst de auto om oude en nieuwe spotlocaties te bezoeken.”

Wat is nou echt een bussen hotspot?
“Mijn favoriete plek is rond het station in Rosmalen. In de lente of zomer is er zoveel groen. Dan is het net alsof de bussen daar door een groene tunnel van bomen rijden. Dat is echt gaaf. Zeker als het zonlicht door de bladeren schijnt. Bij de bushalte net over de spooroverweg bloeien krokussen. Als je op je hurken gaat zitten bij de bushalte, kun je een foto maken met de tunnel op de achtergrond en al die nieuwe bloemen in het zonlicht. Dat is toch het allermooiste? De beste foto’s zijn van een bus in de bocht, met de juiste belichting en de busreclame duidelijk in beeld. Vooral het ontwerp van de Bravo-bussen vind ik mooi. Het valt op en laat duidelijk zien waar Bravo voor staat.”

Je eerste busrit alleen, weet je die nog?
“Zeker. Ik was 7 en wilde niet meer met de taxi naar school. Mijn ouders gaven mij toen een maandkaart. Ik stapte in Rosmalen in op lijn 6 en tegenover mijn school in Den Bosch weer uit. Trots dat ik was! Ik vond het zo stoer dat ik alleen reisde. Dan stond ik voorin de bus en praatte met de buschauffeurs. Veel van hen rijden nog steeds en zeggen me altijd gedag.”

Zit je liever niet stiekem zelf achter het stuur?
“Mijn droom is altijd al geweest om buschauffeur te worden. Daarom zijn bussen nu mijn grootste hobby. Ik spaar en verf modelbussen in de kleuren van provincie Noord-Brabant, maak tekeningen van bussen op mijn laptop en verzin busreclames voor op de zijkant van de bus. Ook spaar ik alles van Arriva en Bravo. Zo heb ik al vijf Bravo-petten, een pen en zelfs een sticker van Bravo op mijn eigen auto.”

Heb je ook een lievelingsbus?
“Ik was erg blij toen de Mercedes-bussen in Den Bosch weggingen en wij de VDL Citea stads- en streekbussen kregen. Vooral de stadsbus vind ik bijzonder, met grote koplampen en een robuuste achterkant. Hij heeft een staande motor en de uitlaat zit bovenop het dak. Hierdoor heeft de bus zo’n grote bult op het dak. Net als de BBA-bussen vroeger. Dat brengt me terug in de tijd. Ik vind het heel knap hoe ze zo’n bus maken. De elektrische bussen zijn ook helemaal top. De opbouw op het dak is nog groter! Ik heb ze al gefotografeerd op het dak, in de stalling en in de sneeuw. Ik hoop dat er nog veel meer van dit soort bussen komen.”