Hoe de OV-chipkaart werkt? Tini Nuiten legt het graag uit

Etten-Leur, Bergeijk, Moerdijk: Tini Nuiten komt in al die plaatsen voor zijn werk als OV-gids bij Reizigersoverleg Brabant.

Daar geeft hij voorlichting over hoe de OV-chipkaart werkt. Het publiek bestaat meestal uit senioren die van de gemeente een OV-chipkaart krijgen aangeboden.

Onzeker over de OV-chipkaart

“Zelf begin ik ook een beetje senior te worden, dus ik kan me goed inleven in de senioren aan wie ik voorlichting geef. Ze zijn onzeker over de OV-chipkaart, vooral als ze hem voor het eerst gebruiken. Dat is omdat zij niet met moderne technieken zijn opgegroeid. Die onzekerheid probeer ik weg te nemen. ‘Vergelijk het met een bankpasje’, zeg ik altijd. ‘Met het geld dat erop staat, kun je reizen met het OV. Maar het blijft altijd van jou.’”

Alle informatie op een A4

“Alle informatie die mensen nodig hebben om de OV-chipkaart te gebruiken, heb ik verzameld en kort samengevat op een A4-tje. Dat heb ik ook in de buurtbus liggen, waarin ik rijd als chauffeur. Dan kan ik het aan mensen geven die vragen hebben. ‘Domme vragen bestaan niet’, zeg ik altijd als ik voorlichting geef. Ik bereid me altijd goed voor, zodat ik alle vragen kan beantwoorden. Dat ik een vraag niet kon beantwoorden, is gelukkig nog nooit gebeurd. In principe duurt de voorlichting een half uurtje, maar ik heb altijd zoveel te vertellen dat ze er soms de rem op moeten zetten.”

De hele middag plezier

“De praktijklessen vind ik het leukst. Van tevoren maak ik een reisschema voor de mensen en met een kleine groep gaan we dan op stap. Gewoon een rondje in de omgeving met de bus, de buurtbus en soms de trein. Dan hebben we de hele middag plezier met elkaar.”

De basisbeginselen bijbrengen

“Soms doet het werk als OV-gids me een beetje denken aan mijn werk als onderwijzer. Voordat ik 8 jaar geleden met pensioen ging, werkte ik in het praktijkonderwijs. De mensen aan wie ik toen lesgaf, zijn de vakmensen van nu. Ik ben er trots op dat ik hen de basisbeginselen heb bijgebracht. Datzelfde gevoel heb ik nu als OV-gids. Dat die mensen straks allemaal zelfstandig het ov gebruiken, is ook een beetje aan mij te danken.”