Nienke Schuurmans: samen het OV in Brabant verbeteren

Hoe beoordeel je de bus waar je in zit? En de halte waar je opstapte, was die in orde? Welke kansen zie jij als reiziger voor het Brabants openbaar vervoer? De antwoorden op dit soort vragen wil Nienke Schuurmans van Reizigersoverleg Brabant maar al te graag horen. “Wij zetten ons in voor de OV-reizigers in Brabant. Onze vrijwilligers zijn hierbij de spin in het web en we zoeken er altijd meer.”

Reizigersoverleg Brabant vertegenwoordigt de Brabantse reiziger. Als communicatie- en procesmanager staat Nienke daarom continu in contact met OV-reizigers. Voor het OV Reizigerspanel Brabant is zij nu op zoek naar nieuwe enthousiaste panelleden.  

Waarom maak je je zo hard voor de reiziger?
“Binnen de driehoeksverhouding tussen provincie, vervoerder en reiziger kijkt iedereen met een eigen bril. Wij focussen ons op het sociale belang en vertegenwoordigen de reiziger. Dit sociale component is voor mij een belangrijke drijfveer. Ik krijg veel energie van het contact met de vrijwilligers en kan me richten op dat waar we het allemaal samen voor doen: het verbeteren van het OV in Brabant.”

Hoe zet je je voelsprieten uit?
“Het zijn de signalen van onze enthousiaste vrijwilligers die we gebruiken om de provincie en vervoerders gevraagd, maar ook ongevraagd advies te geven. Zo zet ik binnen West-Brabant mijn voelsprieten uit en hoor ik wat er bij de reizigers speelt. Mijn collega’s doen dat in Oost- en Zuidoost-Brabant.”

“Hiervoor werken we samen met een groot netwerk van reizigers. Zo hebben wij werkgroepen die bestaan uit fervente OV-reizigers die van alles meemaken en dit signaleren. Ook zijn er zo’n 150 kwaliteitsverkenners; passagiers die ons helpen de kwaliteit van bussen en haltes te monitoren. Ten slotte is er het OV Reizigerspanel Brabant. Dit is een online panel bestaande uit zo’n 1.400 leden. Zij beantwoorden 4 tot 6 keer per jaar onze vragenlijsten over uiteenlopende thema’s. Van klanttevredenheidsonderzoeken om trends te signaleren tot vragen over veiligheid in het openbaar vervoer, wachttijdbeleving en zitplaatsgarantie.”

Wat wordt er met de signalen van reizigers gedaan?
“Het is in de wet opgenomen dat de overheid en vervoerders moeten overleggen met reizigers. Op sommige punten zijn ze verplicht om advies te vragen. Wij ontvangen de ervaringen en meningen van de reizigers, waarmee we de provincie en de vervoerders kunnen adviseren. We koppelen dan ook terug aan de reizigers wat er vervolgens met dit advies gedaan wordt. Stel dat (delen van) dit advies niet worden overgenomen, dan beargumenteert de vervoerder of provincie waarom die keuze is gemaakt.” 

Zoeken jullie nog vrijwilligers?
“Ja zeker! Bij het OV Reizigerspanel Brabant zijn nieuwe leden meer dan van harte welkom. Iedereen die regelmatig met de bus reist, jong of oud en ongeacht waar de reis naartoe gaat. Elke keer dat je deelneemt aan het onderzoek, spaar je ´busjes´. Dit zijn spaarpunten die je kunt inwisselen voor cadeaubonnen of een donatie aan een goed doel. Maar meedoen is vooral een mooie manier om samen de busreis te verbeteren. Het is dus echt een win-win situatie waarin wij informatie ontvangen over het OV en de reiziger invloed kan uitoefenen op zijn reis.”

Ook deelnemen aan het OV Reizigerspanel Brabant? Lees meer over het panel of meld je direct aan via de website.