Slimme mix: René de Leuw combineert regiotaxi met OV

René de Leuw uit Goirle combineert de regiotaxi met de bus en ziet duidelijk de voordelen van het openbaar vervoer. Jan van Groos is voorzitter van Regiovervoer Midden-Brabant en wil mensen stimuleren meer gebruik te maken van openbaar vervoer. Een gesprek over het mixen van verschillende vervoersopties.

René, wanneer gebruik jij de regiotaxi?
René: “De regiotaxi is voor mij ideaal wanneer ik van deur tot deur moet, voor grote afstanden of als het slecht weer is. Ik kan zelf niet lang autorijden en ben door mijn rolstoel niet mobiel genoeg om veel overstappen te maken in het openbaar vervoer.”
Jan: “Te vaak moeten overstappen is inderdaad een goede reden om te kiezen voor een regiotaxi. Dat geldt ook voor reizen op tijdstippen dat openbaar vervoersmogelijkheden minder aanwezig zijn en voor mensen die vanwege hun beperking gewoonweg geen bus kunnen nemen.”

Wanneer ‘mag’ je dan wel een regiotaxi gebruiken?
Jan: “Het mág nu nog altijd, maar er wordt gewerkt aan een bindend OV-advies. Dit betekent dat als iemand met de bus kan, hij of zij niet meer voor de regiotaxi kan kiezen. Mensen nemen een regiotaxi vaak uit gemak of uit angst voor de bus, terwijl ze met de bus hun tijd meer in eigen hand hebben en een rit ook niet eng is. De huidige bussen hebben een lage vloer en een veilige opstelplaats voor rolstoelen. Maar toch is de bus nemen een letterlijke drempel waar men overheen moet.”

Hoe zat dat bij jou, René?
René: Ik was voorheen ook een beetje bang voor reizen met de bus. Je draagt geen gordel, terwijl je in de regiotaxi op vier punten vastgezet wordt. Dat  is in de bus niet het geval. Toch besloot ik een half jaar geleden gewoon eens mee te gaan. En het viel enorme mee! Mijn rolstoel staat tegen een leuning, waardoor ik niet wegrol als de bus remt. Ik voel me veilig genoeg.”
Jan: “Het is belangrijk dat mensen het zelf ervaren. Dat in- en uitstappen niet moeilijk is, net als in- en uitchecken met de OV-chipkaart en op tijd op de stopknop drukken. In West-Brabant liep een project waarin mensen met een beperking onder begeleiding konden ervaren hoe het is om de bus te pakken. Dat wil het Regiovervoer Midden-Brabant binnenkort ook in Midden-Brabant doen.”

Wat zijn de voordelen van de bus?
René: “Met de bus heb ik meer grip op mijn tijd. Ik heb het geluk dat de halte vlak bij mijn huis is en de bus elk kwartier gaat. Hij rijdt precies naar waar ik heen moet. Ik kan dan zeggen dat ik ergens op een bepaalde tijd ook echt ben. De regiotaxi moet ik een uur van tevoren bestellen en komt niet exact op het tijdstip dat ik aangeef. Het kan een kwartier vroeger, maar ook later zijn, omdat ik de regiotaxi deel met andere reizigers. Daarnaast rijdt een bus rustiger, veelal over busbanen zonder drempels. Dat is prettig wanneer je in een rolstoel zit. In een taxi word je meer heen en weer geschud.”

Iedereen dus voortaan met de bus?
Jan: “We stimuleren het nemen van de bus zeker, maar het is persoonsgebonden welk vervoermiddel iemand nodig heeft. Het streven is meer maatwerk. Dat wanneer iemand bij de gemeente een regiotaxipas aanvraagt, gekeken wordt naar het meest geschikte vervoer voor die persoon. Dat kan dus een combinatie zijn, waarbij op sommige trajecten de regiotaxi nodig is en op andere de bus voldoet.”
René: “De combinatie van regiotaxi en bus is voor mij perfect. Het geeft me de vrijheid die ik zo belangrijk vind.”