Toegankelijkheid

Het openbaar vervoer in Brabant is zo veel mogelijk aangepast aan de behoeften van mindervalide reizigers. Het is verstandig om vooraf te controleren of bushaltes, bussen en stations waar je heen wilt reizen toegankelijk zijn.

De meeste openbaar vervoermiddelen zijn zo ingericht dat ook mensen die bijvoorbeeld slecht ter been of slechtziend zijn gemakkelijk mee kunnen reizen.

Toegankelijkheid bussen, treinen en haltes

De meeste Brabantse bussen hebben een verlaagde instap. In de bus zijn zitplaatsen gereserveerd voor mensen die slecht ter been zijn. Voor rolstoelen is er een speciale opstelplaats in de bus met gordel en verlaagde stopknop. Bushaltes kunnen verschillen in toegankelijkheid. Op ruim 100 Nederlandse stations biedt de NS reisassistentie aan voor rolstoelgebruikers, visueel gehandicapten of mensen met een andere functiebeperking.

De haltescan is een handige website die van de meeste OV-haltes in Brabant aangeeft hoe toegankelijk deze zijn.

Doe de haltescan

Begeleider of hulphond

Als er een begeleider met je meereist, mag hij of zij gratis mee met de OV-begeleiderskaart. Je moet zelf wel een kaartje kopen. Een hulphond of blindengeleidehond is ook welkom in het openbaar vervoer en mag gratis mee als deze een geleidetuig draagt.

Blinde en slechtziende reizigers

De standaard OV-chipkaart communiceert via kleine schermen en is daardoor minder geschikt voor mensen met een visuele beperking. Voor hen is Sentire ontwikkeld, een OV-chipkaart voor blinden en slechtzienden.

Rolstoel en scootmobiel

Een rolstoel mag mee als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Maximaal: 120 cm lang, 70 cm breed en 107 cm hoog (Europese richtlijnen)
  • Gezamenlijk gewicht rolstoel en passagier: niet meer dan 250 kilo
  • Rolstoelen met een verbrandingsmotor zijn niet toegestaan

In de buurtbussen in Brabant is het mogelijk om te reizen met een rolstoel. Rolstoelgebruikers die willen reizen met de buurtbus in Zuidoost-Brabant kunnen middels een formulier op de website een plekje reserveren in de buurtbus. Mits dit formulier 24 uur van tevoren ingevuld en verzonden is, kan er een plekje gegarandeerd worden. Meer informatie over reizen met de rolstoel in de Buurtbus in Zuidoost-Brabant en informatie over hoe je kunt reserveren, vind je hier.

Een scootmobiel is niet toegestaan. 

Voldoet je rolstoel niet aan de norm, dan is de Regio- of Deeltaxi een goed alternatief.

Toegankelijk OV in Regio West-Brabant

Mobiel zijn en blijven is van vitaal belang om mee te doen aan de samenleving. Het geeft vrijheid, versterkt onafhankelijkheid en biedt mensen de kans om zich te ontplooien en ontspannen. Om ervoor te zorgen dat de inwoners van gemeenten in regio West-Brabant zo lang mogelijk zelfstandig mobiel zijn en blijven, wordt er geïnvesteerd in de toegankelijkheid van beschikbare vervoersvoorzieningen.

Vind hier meer informatie over toegankelijkheid in Regio West-Brabant.