Toegankelijkheid

Het openbaar vervoer in Brabant is zo veel mogelijk aangepast aan de behoeften van mindervalide reizigers. Het is verstandig om vooraf te controleren of bushaltes, bussen en stations waar je heen wilt reizen toegankelijk zijn.

De meeste openbaar vervoermiddelen zijn zo ingericht dat ook mensen die bijvoorbeeld slecht ter been of slechtziend zijn gemakkelijk mee kunnen reizen.

Toegankelijkheid bussen, treinen en haltes

De meeste Brabantse bussen hebben een verlaagde instap. In de bus zijn zitplaatsen gereserveerd voor mensen die slecht ter been zijn. Voor rolstoelen is er een speciale opstelplaats in de bus met gordel en verlaagde stopknop. Bushaltes kunnen verschillen in toegankelijkheid. Op ruim 100 Nederlandse stations biedt de NS reisassistentie aan voor rolstoelgebruikers, visueel gehandicapten of mensen met een andere functiebeperking.

De haltescan is een handige website die van de meeste OV-haltes in Brabant aangeeft hoe toegankelijk deze zijn.

Doe de haltescan

Begeleider of hulphond

Als er een begeleider met je meereist, mag hij of zij gratis mee met de OV-begeleiderskaart. Je moet zelf wel een kaartje kopen. Een hulphond of blindengeleidehond is ook welkom in het openbaar vervoer en mag gratis mee als deze een geleidetuig draagt.

Blinde en slechtziende reizigers

De standaard OV-chipkaart communiceert via kleine schermen en is daardoor minder geschikt voor mensen met een visuele beperking. Voor hen is Sentire ontwikkeld, een OV-chipkaart voor blinden en slechtzienden.

Rolstoel en scootmobiel

Een rolstoel mag mee als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Maximaal: 120 cm lang, 70 cm breed en 107 cm hoog (Europese richtlijnen)
  • Gezamenlijk gewicht rolstoel en passagier: niet meer dan 250 kilo
  • Rolstoelen met een verbrandingsmotor zijn niet toegestaan

Een scootmobiel is niet toegestaan. 

Voldoet je rolstoel niet aan de norm, dan is de Regio- of Deeltaxi een goed alternatief.