Vervoerbewijzen / Bus

 

Met welk vervoerbewijs je reist hangt af van hoe vaak je reist en natuurlijk van je eigen persoonlijke voorkeur.

OV-chipkaart

De OV-chipkaart is een reisbewijs voor al het openbaar vervoer in Nederland. Zorg dat er voldoende saldo op je kaart staart, je kunt dan in- en uitchecken in de bus, trein, tram en metro. Het maakt niet uit bij welke vervoerder je de OV-chipkaart hebt gekocht. Er zijn verschillende soorten OV-chipkaarten, tarieven en abonnementen.

Persoonlijke OV-chipkaart

Reis je vaak met het openbaar vervoer? En wil je bijvoorbeeld reizen met een abonnement of een kortingsproduct? Kies dan voor een persoonlijke OV-chipkaart. De kaart kost € 7,50 en is 5 jaar geldig.

Voordelen 

 • Automatische leeftijdskorting van 34% voor kinderen van 4 t/m 11 jaar en 65+
 • In Brabant krijgen jongeren van 12 t/m 18 jaar óók 34% leeftijdskorting in de bussen van Arriva en Hermes
 • Oplaadbaar op verschillende manieren, ook automatisch
 • Kaart kan geblokkeerd worden bij verlies en diefstal, met behoud van geladen reisproduct(en) en resterende saldo
 • Online overzicht van gemaakte reizen en kosten (handig voor declaraties)

Een persoonlijke OV-chipkaart is online te koop via OV-chipkaart.nl

Anonieme OV-chipkaart

De anonieme OV-chipkaart is voor reizigers die alleen ‘op saldo’ willen reizen, dus bijvoorbeeld zonder abonnement of leeftijdskorting. Het is ook handig om voor deze kaart te kiezen als je de OV-chipkaart aan iemand wilt uitlenen. De adviesprijs voor een anonieme OV-chipkaart is € 7,50 euro en de kaart is 4 tot 5 jaar geldig.

Voordelen

 • Door meerdere mensen te gebruiken (niet tegelijkertijd)

Een anonieme OV-chipkaart koop je op stations, bij tabakszaken, OV-balies en supermarkten.
​Zoek op de website OV-chipkaart.nl een verkooppunt bij jou in de buurt.

Tarieven

Met de OV-chipkaart betaal je per gereisde kilometer. Hier komt een basistarief bij van € 0,89 per reis. Als je binnen 35 minuten overstapt, betaal je het basistarief niet opnieuw. De kaart houdt zelf bij hoeveel kilometer je aflegt en berekent de kosten. Bij het uitchecken zie je op het scherm van de kaartlezer wat je totale reiskosten zijn.

Opbouw reiskosten:

bedrag per kilometer in Brabant, € 0,151
+ basistarief van € 0,89

Wil je vooraf weten wat je reis kost? Plan je reis en bekijk de kosten in het reisadvies:

Leeftijdskorting

Als je in aanmerking komt voor leeftijdskorting, krijg je automatisch 34% korting als je met een persoonlijke OV-chipkaart reist. Deze automatische korting geldt niet voor de trein. Op een anonieme OV-chipkaart is leeftijdskorting niet mogelijk.

Leeftijdskorting geldt voor:

 • Kinderen van 4 t/m 11 jaar
 • Mensen van 65 jaar en ouder
 • Jongeren van 12 t/m 18 jaar in Brabant; alleen wanneer zij reizen op saldo met een persoonlijke OV-chipkaart

Instaptarief

Bij het inchecken wordt het instaptarief van je saldo afgeschreven. Dit is in Brabant € 4,00*. Bij het uitchecken wordt het instaptarief teruggestort en worden de gereisde kilometers plus het basistarief in rekening gebracht. Als je niet uitcheckt, betaal je dus het volledige instaptarief. Wanneer het saldo op je kaart negatief is, kun je niet reizen en moet je de OV-chipkaart eerst opladen.

* M.u.v. lijn 90, 157, 300, 301, 302, 305, 306, 310, 311, 312, 316, 325, 326, 327, 400, 401 en 402. Hier geldt een verhoogd instaptarief van € 8,00.

Restitutie aanvragen

Vergeten uit te checken? Niet kunnen in- of uitchecken door een storing? Per ongeluk op saldo gereisd met een abonnement? Kan gebeuren! Je kunt je reissaldo terugvragen bij de vervoerder waarmee je hebt gereisd:

Ga voor meer informatie naar OV-chipkaart.nl

Abonnementen

Zowel Hermes als Arriva bieden een selectie eigen abonnementen aan:

Zoek je een abonnement of kortingsproduct voor je OV-chipkaart? Vaak kun je deze direct online bestellen en meteen gebruiken. Je vindt hieronder een overzicht van abonnementen en producten die je op je OV-chipkaart kunt laden.

Dalkorting Brabant

Met Dalkorting Brabant reis je voordelig met de OV-chipkaart met de bus in Brabant. Je krijgt 40% korting. Je laadt Dalkorting als product op je persoonlijke OV-chipkaart. Het kost € 11,70 per jaar. Met een anonieme OV-chipkaart is Dalkorting niet mogelijk.

Geldig:

 • Op werkdagen na 9.00 uur
 • In het weekend en op nationale feestdagen de gehele dag
 • In de stads- en streekbussen van Arriva en Hermes in heel Brabant

Tip: Als je Dalkorting combineert met leeftijdskorting loopt je voordeel buiten de spits op tot 60%. Kinderen van 4 t/m 11 jaar en mensen van 65 jaar en ouder krijgen 34% leeftijdskorting als ze met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In Brabant ontvangen jongeren van 12 t/m 18 jaar de korting ook.

Jeugd maandabonnement Brabant

Jongeren van 12 t/m 18 jaar reizen met het Jeugd maandabonnement onbeperkt in heel Brabant, bij zowel Arriva als Hermes (niet geldig op de nachtbus). Het abonnement wordt als een product op de persoonlijke OV-chipkaart geladen en kost € 87,60 per maand. Met een anonieme OV-chipkaart is het Jeugd maandabonnement niet mogelijk.

16 en 17 jarigen
In 2017 is het voor reizigers van 16 of 17 jaar, die nog geen gebruik kunnen maken van de de nieuwe landelijk reisvoorziening BOL 18- (Studenten OV-kaart), mogelijk om een Brabant jeugdabonnement aan te schaffen met 25% korting. Je koopt dit product in de webshop van Arriva of Hermes voor € 65,70 per maand.

Kaartjes in de bus

Geen OV-chipkaart? Of reis je slechts zo nu en dan met de bus? In de bus kun je bij de chauffeur een kaartje kopen. Best makkelijk.
Let op! vanaf 1 oktober kun je in alle bussen betalen met pin, contactloos of creditcard. Vanaf 1 december kun je niet meer met contant geld betalen.

Dalurendagkaart

Met een dagkaart voor de daluren reis je op werkdagen na 9:00 uur en in het weekend en op nationale feestdagen de gehele dag voordelig op alle buslijnen in Brabant. Overstappen kan op bussen van zowel Hermes als Arriva. Een dalurendagkaart kost € 6,00 voor reizen binnen Brabant en € 12,00 voor interregionale lijnen, zijnde lijn 310: Bergen op Zoom - Rotterdam, lijn 400: Oosterhout - Utrecht en lijn 401: Breda - Utrecht.

Een volwassene mag met een dalurendagkaart maximaal twee kinderen in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar gratis meenemen. Kinderen tot 4 jaar reizen altijd gratis.

Waar en wanneer is de dalurendagkaart geldig?

 • In alle bussen van Hermes en Arriva
 • Op de afgestempelde dag tot en met het einde van de reguliere dienstregeling die dag
 • Op maandag tot en met vrijdag ná 9.00 uur
 • In het weekend ook vóór 9.00 uur
 • In de maanden juli en augustus en op nationale feestdagen ook op werkdagen vóór 9.00 uur

Waar is het kaartje te koop?

Ritkaart

Een ritkaart is makkelijk als je niet zo vaak met de bus reist of wanneer je geen OV-chipkaart hebt. Een ritkaart is geldig voor één enkele rit voor één persoon. Overstappen is niet mogelijk. Een kaartje kost € 3,75 voor reizen binnen Brabant en € 7,50 voor reizen met een begin- of eindpunt buiten Brabant. 
Voor de interregionale lijnen, lijn 310: Bergen op Zoom - Rotterdam, lijn 400: Oosterhout - Utrecht en lijn 401: Breda - Utrecht kost een ritkaartje € 11,25.

Waar is het kaartje te koop?

Mobiele tickets

In de bussen van Hermes (regio Eindhoven) kun je gebruikmaken van Mobiele Tickets: 'Pweeps'. Je koopt deze tickets met de Pweep-app en activeert ze heel makkelijk op je mobiele telefoon. ​Meer informatie, een link naar de app, vind je op de website van Hermes.

Kinderen reizen gratis mee

Reis je met een OV-chipkaart of een dalurendagkaartje in Brabant dan reizen maximaal twee kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee. Kinderen tot 4 jaar reizen altijd gratis mee.

 

Blijf op de hoogte

Social Media