Toegankelijkheid OV in Regio West-Brabant

Regio West-Brabant investeert ook in 2018 in toegankelijk (openbaar) vervoer!

Mobiel zijn en blijven is van vitaal belang om mee te doen aan de samenleving. Het geeft vrijheid, versterkt onafhankelijkheid en biedt mensen de kans om zich te ontplooien en ontspannen. Om ervoor te zorgen dat de inwoners van gemeenten in regio West-Brabant zo lang mogelijk zelfstandig mobiel zijn en blijven, wordt er geïnvesteerd in de toegankelijkheid van beschikbare vervoersvoorzieningen.

Gemeenten hebben de afgelopen jaren met subsidie van Regio West-Brabant circa 85% van de bushalten in de regio verbeterd. Hierdoor is het openbaar vervoer fysiek toegankelijker geworden. Ook voor reizigers die minder goed ter been zijn.

Daarnaast wordt zelfstandig reizen gestimuleerd, bijvoorbeeld met de bus, buurtbus of (elektrische) fiets. Doel is dat alle reizigers, ook als zij minder mobiel zijn, weten én erop vertrouwen dat zij met reguliere vormen van vervoer kunnen reizen. En dat ze niet altijd gebruik hoeven te maken van de deeltaxi of ander speciaal vervoer.

Er worden verschillende projecten gestart om reizigers, jong en oud, bekender te maken met de mogelijkheden van het openbaar vervoer.
Voorbeelden van deze projecten zijn:

  • Reizende reisloketten
  • OV-opstapdagen
  • Mobiliteitsconsulenten
  • OV Welkomstpakket
  • Openbaar vervoerwijzer Amphia ziekenhuizen
  • Lesprogramma OV4U

Reizende reisloketten

In verschillende gemeenten in de regio worden in 2018 Reizende Reisloketten georganiseerd op diverse hotspots in de regio (o.a. week- en jaarmarkten, braderieën, evenementen).

Hoe reist u het beste van A naar B? Hoe werkt de OV chipkaart? Hoe vaak rijdt de (buurt)bus bij u in de buurt? De medewerkers van de Reizende Reisloketten helpen u graag (weer) op weg! Daarnaast kunt u tijdens de meeste Reizende Reisloketten een kijkje nemen in een (buurt)bus van Arriva en krijgt u de mogelijkheid om gratis een OV chipkaart aan te vragen. In de kalender ziet u waar en wanneer er een Reizend Reisloket wordt georganiseerd bij u in de buurt.
Klik hier om naar de activiteitenkalender te gaan.

OV-opstapdagen

Wilt u graag met de bus of de trein ergens naartoe en doet u dat niet? Omdat u het bijvoorbeeld lastig vindt of niet weet of reizen met de bus of de trein iets voor u is? Wij helpen u graag het openbaar vervoer (opnieuw) te ontdekken.

In verschillende gemeenten worden OV-opstapdagen georganiseerd waar u kennis kunt maken met het openbaar vervoer, uitleg krijgt over het openbaar vervoer en een OV chipkaart aan kunt vragen. In de activiteitenkalender ziet u waar en wanneer er een OV-opstapdag wordt georganiseerd bij u in de buurt.
Klik hier voor een filmpje over de OV-opstapdagen.

Mobiliteitsconsulenten

Regio West-Brabant heeft in bijna alle gemeenten in de regio enthousiaste vrijwilligers opgeleid tot mobiliteitsconsulent. Mobiliteitsconsulenten ondersteunen inwoners uit de eigen gemeente bij hun mobiliteit. Zij geven informatie over gebruik van het reguliere openbaar vervoer, de deeltaxi en lokale (vrijwillige) vervoersdiensten. Indien daar behoefte aan is, helpen mobiliteitsconsulenten mensen letterlijk (weer) op weg door ze te begeleiden bij een eerste OV-reis. Mobiliteitsconsulenten worden vaak begeleid en aangestuurd door een lokale vrijwilligers- en welzijnsorganisatie.
Klik hier voor een filmpje over de mobiliteitsconsulenten.

OV Welkomstpakket

Het OV Welkomstpakket is een informatiepakket waarin alle informatie staat die nodig is om op de plaats van bestemming te komen met de bus, buurtbus of trein.
In het OV Welkomstpakket vindt u:

  • Het boekje ‘Welkom in het openbaar vervoer’
  • Een flyer met lokale reisinformatie
  • De brochure ‘reizen met de NS’
  • Een set unieke waardebonnen

Het openbaar vervoer in de regio West-Brabant wordt uitgebreid toegelicht in de folder Welkom in het OV

Openbaar vervoerwijzer Amphia ziekenhuizen

In 2017 is voor de gemeente Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg en Oosterhout de openbaar vervoerwijzer Amphia ziekenhuizen ontwikkeld. In deze openbaar vervoerwijzer staat informatie over de OV-chipkaart en alle informatie die nodig is om met de bus naar het Amphia ziekenhuis te reizen. Klik hier voor de openbaar vervoerwijzer Amphia ziekenhuizen.

Lesprogramma OV4U

Alle scholen in de regio West-Brabant die speciaal onderwijs aanbieden, krijgen het aanbod om het lesprogramma OV4U aan te bieden aan hun leerlingen. OV4U maakt de kinderen wegwijs in het openbaar vervoer. Met de klas worden de mogelijkheden om naar een bepaalde bestemming te gaan uitgedacht en besproken. De reis wordt vervolgens gepland met het openbaar vervoer. Al doende leren de leerlingen wat de voor- en nadelen zijn van het openbaar vervoer, wat er allemaal bij komt kijken, hoe ze dienstregelingen moeten lezen, wat de kosten zijn van een reis, hoe ze kunnen betalen en reizen met een OV-chipkaart, etc. In de laatste lessen brengen zij het geleerde in praktijk. Dankzij de lessen kunnen de leerlingen een gedegen keuze maken tussen verschillende vervoerwijzen en kunnen ze zich zelfstandig verplaatsen met het openbaar vervoer.
Klik hier voor een filmpje over het OV4U lesprogramma.