Het openbaar vervoer in Brabant is zo veel mogelijk aangepast aan de behoeften van reizigers met een beperking. Het is verstandig om vooraf te controleren of bushaltes, bussen en stations waar je heen wilt reizen toegankelijk zijn.
De meeste openbaar vervoermiddelen zijn zo ingericht dat ook mensen die bijvoorbeeld slecht ter been of slechtziend zijn gemakkelijk mee kunnen reizen.
Toegankelijkheid bussen, treinen en haltes
De meeste Brabantse bussen hebben een verlaagde instap. In de bus zijn zitplaatsen gereserveerd voor mensen die slecht ter been zijn. Voor rolstoelen is er een speciale opstelplaats in de bus met gordel en verlaagde stopknop. Bushaltes kunnen verschillen in toegankelijkheid. Op ruim 100 Nederlandse stations biedt de NS reisassistentie aan voor rolstoelgebruikers, visueel gehandicapten of mensen met een andere functiebeperking.
De landelijke halteviewer is een handige website die van alle Nederlandse OV-haltes aangeeft hoe toegankelijk ze zijn en welke voorzieningen er te vinden zijn.
Begeleider of hulphond
Als er een begeleider met je meereist, mag hij of zij gratis mee met de OV-begeleiderskaart. Je moet zelf wel een kaartje kopen. Een hulphond of blindengeleidehond is ook welkom in het openbaar vervoer en mag gratis mee als deze een geleidetuig draagt.
Blinde en slechtziende reizigers
De standaard OV-chipkaart communiceert via kleine schermen en is daardoor minder geschikt voor mensen met een visuele beperking. Voor hen is Sentire ontwikkeld, een OV-chipkaart voor blinden en slechtzienden.
Rolstoel en scootmobiel
Een rolstoel mag mee als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Maximaal: 120 cm lang, 70 cm breed en 107 cm hoog (Europese richtlijnen)
- Gezamenlijk gewicht rolstoel en passagier: niet meer dan 250 kilo
- Rolstoelen met een verbrandingsmotor, zoals scootmobielen, zijn niet toegestaan
Voldoet je rolstoel niet aan de norm, dan is de Regio- of Deeltaxi een goed alternatief.
Voor meer informatie over reizen met de buurtbus met een rolstoel verwijzen we graag naar de website van de vervoerders:
Klik hier voor reizen met een rolstoel in de buurtbus in Zuidoost-Brabant (Hermes).
Klik hier voor reizen met een rolstoel in de buurtbus in West-en Oost-Brabant (Arriva).
Reizen met een niet-zichtbare beperking
Heb jij een niet-zichtbare beperking, zoals autisme, dementie, moeite met lezen en schrijven, PTSS (Posttraumatisch stresssyndroom), slechthorendheid of een andere beperking die je van de buitenkant niet ziet? Heeft deze beperking invloed op je reis en reisbeleving? Als je wilt, dan kun je gebruik maken van het Sunflower keycord of polsbandje om dit discreet te laten weten aan onze medewerkers. Personeel van Hermes en Arriva, zoals chauffeurs en baliemedewerkers, kunnen indien nodig hun handelen aanpassen of hulp bieden. Met het sunflower keycord ben je zichtbaar wanneer je dat zelf wilt zijn. Kijk voor meer informatie op https://hdsunflower.com/nl/.